2011-04-12

Luxor

Okej, om Kairoturen var AWESOME så var denna här turen till Luxor AAAAAAAAAAWEEEEEEESSSOOOOOOOOOMMMEEEEEEE. Så himla häftigt.


(Luxortemplet med en ståtlig obelisk.)


Utflykten började klockan 0500 igår morse. Då avgick bussen mot Luxor. Vid 0830 var vi vid Karnak-templet där vi traskade runt. Okej att det var häftigt att klättra inne i pyramiderna, men det här alltså. Själva templet finns i ett gigantiskt område där flera byggnader ingår. Alla byggnader är byggda av olika kungar, alla har gjort sin del för att hedra guden Amun-Ra. Dessa byggnader står inte bara kvar än i dag, utan även originalfärgen är kvar. !!!!! FÖRSTÅR NI!?!?!!? ORIGINALFÄRGEN!! Templet började byggas runt 1500 fKr. Det betyder att färgen har suttit kvar i 3500 år! Och idag görs mobiltelefoner som inte ens håller ett år, hus börjar mögla efter 5 år.. Vad visste de gamla egypterna som inte vi vet? Jo, att kvalitet lönar sig.

Jaja, traskade runt på området, åt lunch och åkte sedan till Luxortemplet. Åååååh, två tempel på samma dag. Dessa byggnader är så stora, arbetet är så noggrant utfört och alla tecken som finns har en mening. Jag blir lika imponerad varje gång.


(Teambild utanför templet)

Sedan hade vi ledig tid ombord på båten. Japp, vi bodde en Nilenkryssningsbåt. All inklusive. Klockan 1500 låg vi på soldäck i bikini och sa att det här kan vi verkligen tänka oss att jobba med. På kvällen såg vi på Ljud&ljus-show i Karnaktemplet. Häftigt.


(Heidi tittar ut över Spinx-allén som går mellan Karnaktemplet och Luxortemplet)

Dagen efter startade tidigt. Frukostbuffé vid 0600 och avgång vid 0700. På programmet stod Konungarnas dal, Drottningarnas dal, Memnonkolosserna, Hathepsuts tempel och en alabasterfabrik. Allt hann vi med innan lunch och innan solen blev allt för stark.

Konungarnas dal. Vilket ställe! De gamla egypterna ville begrava sina kungar på ett avskilt ställe där de döda kunde få vila ifred. Alltså traskade man upp i bergen, långt bort och begravde de döda i gravar under marken. Tyvärr har de flesta av de 63 gravarna redan blivit hittade och plundrade, men utsmyckningen i dem (med ORIGINALFÄRGEN!!) finns kvar. Och så har vi ju såklart Tutankhamuns grav. Men han dog väldigt tidigt så den var ju inte direkt den pråligaste graven. Festligt ställe. Tur att jag kommer spendera en del tid där, för de mest spännande gravarna var stängda. Nästa gång!


(Turister utanför Hatshepsuts tempel)

Resten av schemat var intressant, men typ samma sak. Stenar och gravar. Käkade lunch och åkte sedan hemåt. Vi kom hem, sprang en runda och nu ligger jag nöjd och glad i min säng. Imorn blir det utflykt till en paradisö med sol och bad. Tusan, jag som redan är solbränd..


(Gammelegyptisk porr eller bara en avbild av fruktbarhetens gud)

2 kommentarer:

Torbjörn sa...

Shit vad jag inte hänger med! Tänk att världen rör sig (dvs Cissi åker till Egypten) och att kvalite verkligen finns (Egyptisk färg). Kan meddela att det är mysig vår i Umeå, dock ganska fullständigt utan risk att bli solbränd (eller varm). hugs

Maria sa...

Oj oj oj. Sötast och stoltast av alla guiderna. Tänk att få ha det så bra på jobbet!
Puss hjärtat