2013-03-17

Dags för reflektion IV


Nu är det fullt upp på jobbet. Är just nu utlånad och arbetar som öppningskordinator för IKEA Fynd som slår upp portarna den 28/3. Det betyder fullt upp dagarna i enda och många tankar i huvudet samtidigt. Det är väldigt roligt att jobba i projektform och samtidigt väldigt ovant, men det är kul att få testa på. Jag tänkte berätta lite kort om vad vi har gjort på min utbildning. Jag har halkat lite efter i reflektionerna märker jag.


Tre veckor sen träffades vi och pratade om vad HR gör mer ingående. Vi var alla ganska förvånade över hur spretigt det är med HR, hur mycket mer de egentligen sitter med som inte syns ut till medarbetare och i slutändan ska de också bidra till nöjda kunder och ökad försäljning.
Vi pratade om IKEA:s personalidé. Vi alla hade sett den och kände till den, men nu gick vi ner på djupet och fick analysera ordentligt. Följer vi personalidén, är den bra, vad kan utvecklas? Det resulterade i en stor diskussion, där föreläsaren fick med sig en hel del feedback.
Sen gick vi in på rekrytering. Det är många faktorer som spelar roll och det är många olika saker man tittar på när man söker personal. Det gäller inte bara att anställa rätt person, personen måste även vara rätt för IKEA och rätt för gruppen.


Två veckor sen träffades vi och pratade presentationsteknik. Efter en förmiddag med olika tekniker och tips att tänka på när man håller en presentation, skulle vi på eftermiddagen själva hålla en kort presentation. Äntligen tänkte jag, det här är ju något jag verkligen kan efter mitt jobb som reseledare. Men oj så nervös jag blev! Ingen märklig presentation, 4 minuter med valfritt ämne inför en grupp som jag känner mig väldigt bekväm i. Inga som helst problem, men jag var så nervös att jag nästan hade svårt att andas. En mycket märklig situation tyckte jag och jag lyckades ta mig samman och istället vända nervositeten till något bra, då jag höll en intressant presentation om just nervositet. Slutklämmen var att nervositet visar att du bryr dig om uppgiften, du blir nervös eftersom du vill göra bra ifrån dig på en uppgift som betyder något. Det bästa med övningen var att föreläsaren filmade oss så nu har jag suttit och tittat på mig själv och noterat vad jag kan tänka på till nästa gång. Det var väldigt intressant att se mig själv!Denna vecka träffades vi pratade om arbetsrätt. Det var en lång dag fullspäckad med information, mycket som jag inte visste om innan. Vi pratade lagar, kollektivavtal, lokala kollektivavtal och enskilda kollektivavtal. Lagar om anställningsskydd och medbestämmande, anställningar, både tillsvidare, vikariat och visstid, lagar om semester och föräldraledigt, uppsägning och när en medarbetare avskedas. Det var många olika antal månader och år som åkte in i huvudet, och jag kan erkänna att just nu är det mest en enda smet av allt. Vi förstod verkligen att det inte är mycket som är svart eller vitt, utan väldigt mycket gråzoner, så det gäller att titta på varje enskilt fall. Men som chef ska du inte ha koll i detalj på alla lagar och bestämmelser, du ska veta om dem och känna till de stora dragen, men det finns alltid experter på ämnet nära till hands. Och kan inte de så har de i sin tur personer som de kan fråga.

Och det känns väldigt skönt att veta att det finns alltid hjälp att få. Det gäller ju inte bara frågor om lagar och avtal, utan allt som gäller jobbet har du ju alltid kollegor du kan fråga om råd. Och det ser jag som en av de största fördelarna med IKEA.

1 kommentar:

Morten sa...

Vad klok du är cecilia. Roligt att läsa om hur du tacklar din omgivning och Grattis på födelsedagen