2016-02-01

Januari - självvald snålmånad

Under åren som jag följt denna inspirerande blogg så har de haft snålmånad några gånger.  Detta för att se hur minimala utgifter en kan ha och för att utmana sig själv.  Jag och K bestämde oss för att januari skulle för oss innebära att: 
1. äta ur frysen 
2. inte köpa vare sig öl, godis, snussubstitut eller annat onödigt. 
3. äta ordentligt och nyttigt och varje dag ha med oss lunchlåda till jobbet. 
4. inte handla något oplanerat, (jag med kläder på loppis och K via kickstarter)

Detta genomförde vi med strålande resultat! 
-Lagade måltider i stort sett varje dag eftersom vi behövde ha med oss lunchlåda till jobbet. Vanligtvis äter vi ofta exempelvis stekt ägg på macka på kvällen eftersom vi äter lagad lunch + mellanmål på jobbet. 
-K har druckit ungefär lika mycket öl som vanligt, men inte beställt något nytt vilket betyder att det knappt står någon öl på golvet i matkällaren längre.. 
-Vi har handlat ett soffbord som vi har spanat länge på. Istället för nytt för 500:- hittade vi det begagnade för 200:- och slog till. 
-Frysen är nu även avfrostad och urstädad. Det hade läckt flädersaft som hade lagt sig som en härlig hinna på botten. 
-Vi har handlat lika ofta som vanligt, men för en betydligt mindre summa. Vi brukar ligga i snitt på 2000kr i mat på ICA (+jobbluncher!). Denna månad spenderade vi totalt knappt 1200:- på mat, alltså mindre än 20 kr/person och dag.

Jag nämnde detta för en kollega som utbrast: "men ni måste ha käkat bara nudlar eller vaddå?". Inte alls, tvärtom, ordentlig mat lagad från grunden. Dock hade vi en del i frysen som vi nu käkat upp. Vi fick i julklapp av jobbet en crockpot och den har använts till pulled pork, fisksoppa och kycklinggryta. 

Vad har vi ätit mer? till exempel:
Köttbullar, brunsås potatis
pasta med sås och kräftstjärtar
pizza (med julskinka vi köpte efter jul till kalaspris, skivade och frös in)
klyftpotatis med broccoli och grönsaksbollar
pannkakor
klyftpotatis med pulled pork


Jag brukar äta havregrynsgröt med frön, frukt och mjölk till frukost nästan varje morgon.
Har även ofta haft med mig mellanmål till jobbet, kvarg, keso eller chiafröblandning. 
Frukt har vi ätit minst två varje dag, vi har båda fruktkorg på jobbet :)

Det känns inte som att denna månad har varit jobbigare än någon annan. Nä, ingen av oss tycker att det är skitkul att laga mat, men nu kan jag ändå tycka att det är okej. För mig ger det så himla mycket att under jobbdagen veta att jag har en riktigt god lunch att se fram emot. Inte sagt att det är något fel på maten på jobbet, inte alls. Vi har en väldigt bra lunchrestaurang där en dagens endast kostar 42:- inkl salladsbuffé. De dagar dock när det serveras en rätt jag inte tycker om så drar det ner stämningen på dagen. 

Innan denna månad så tyckte jag att det var superbilligt med lunch för endast 42:-, men nu har jag lite ändrat den uppfattningen när jag vet vad det kostar oss att laga det själv.. Hittade grönkål med kort datum, då blev det chips! 


Osmaklig bild, men väldigt god kycklinggryta. Dock inte lika god som fisksoppan!

Inga kommentarer: