I söndags var Kristoffer och jag ute på och plockade fläder, det var nämligen dags innan de sista blommorna blommade ut. Flädersaft är för mig så mycket sommar. Drickas som den är eller blandad med gin för en Kim-speziale. Nu står den och göttar till sig i källaren, snart är det dags för saftkalas! Här är mammas recept som vi gör saft på:
Fläderblomssaft
• 60 klasar sommarfläder
• 3 liter vatten
• 4 kg socker (vanligt strösocker)
• 4 kravcitroner
• 100gr vinsyra
1. Skölj blommorna om så behövs i lite ättiksvatten (jag har aldrig
brytt mig om det, de bladlöss som oftast finns på blomklasarna
silas bort när saften silas) lägg blommorna i en stor kruka eller
lagom stor och absolut ren hink.
2. Skölj citronerna under varmt vatten och skala dem med en
potatisskalare (se till att inte få med för mycket av det vita köttet,
det kan göra saften lite besk,).
3. Pressa ur saften och tillsätt alla blommorna, skalen och saften i
hinken/krukan.
4. Koka en klar lag av vatten och socker, lös upp vinsyran i lite av
lagen och häll den kokheta lagen på alltihop i hinken.
5. Rör om.
6. Låt stå svalt i 5 dygn. (Står den längre börjar den jäsa, inte gott!!!)
Sila och häll på flaskor. (Jag brukar ju som du vet hälla i plastpåsar
och frysa in, på så sätt får jag saften att hålla oändligt mycket
bättre).
Av detta blir det ca 5,5 liter saft.
Lycka till!
Maria
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar