2011-10-18

Egyptisk favorit: Censuren

På 3:e plats: i musikvideor.
På gymmet tittar jag ibland på Egyptiska MTV. Det roligaste där är att alla hiphop-gangsta-videor som är fulla med halvnakna brudar och spritflaskor. När rapparna är i en bar så är hela bakgrunden utblurrad. Ni vet när det är gjort suddigt så att man inte ska se alla spritflaskor. Men brudarna visar de!

På 2:a plats: i låttexter.
Ni har säkert hört låten Enrique Iglesias "Tonight I'm fucking you". Den har varit stor på klubbarna här i sandlandet, bara det att överallt spelas den med orden "tonight I'm loving you" istället.

På 1:a plats: i film.
Kristoffer och jag såg Bruce Allmighty på arabisk TV. Den var helt sönderklippt. Okej att man inte får gestalta Gud, att det är emot religionen, hejochhå, men varför då ens visa en film som handlar om just Gud? För er som sett den vet ni att den handlar om en vanlig kille som byter plats med Gud och får göra hans jobb ett tag. I den arabiska varianten när Jim Carrey möter Gud och Gud ska berätta vem han är säger han "jag är Alfa och Omega". KLIPP. I originalvarianten fortsätter det där med "Jag är alltings början och slut, jag är Gud!". Men i den arabiska får Jim ett utbrott av att nån är Alfa och Omega. It makes no sense at all! Flera saker är bortklippta, när han delar tomatsoppan, när kjolen blåser upp och man ser en tjejs trosor, när Jim förstorar brösten på sin flickvän, sexscenen, när kollegorna pekar finger till varandra. Alltså en hel del. Om man nu måste klippa bort så mycket, varav en del väldigt väsentligt för att förstå filmen, kan man istället bara inte visa den? Heltokigt. Vi pratade med Fadi, en av lokalguiderna, om filmen och han sa att förstod den inte förrän han såg den riktiga, oklippta versionen. Helt förståligt!

Inga kommentarer: